Nietypowy bliźniak – dwa różne domy połączone plusem

Charakterystyczna forma elewacji budynku wynika z czterech głównych właściwości użytkowych budynku i dzieli białą bryłę na tyle samo różnych części. Dom+ to kolejny projekt warszawskiej pracowni 81.waw.pl. W swojej nietypowej bryle skrywa funkcje domu bliźniaka.

Głównym założeniem projektu było połączenie różnych charakterów inwestorów. Poszczególne połówki, mimo iż tak różne, miały jednak stanowić spójną całość. Widoczny, ciemny plus na białej elewacji jest elementem, który łączy sąsiadów, ale jednocześnie pozwala na nadanie bryle indywidualnego charakteru.

Prawa i lewa strona różnią się od siebie formą, ale są spójne poprzez materiał wykorzystany na elewacji, czyli płyty z białego spieku kwarcowego. Czarny plus będzie natomiast złożony z wielkoformatowych czarnych płyt wykończonych w polerze, aby odróżniał się od białej matowej elewacji.

Prawa strona elewacji jest gładka, bez żadnych uskoków w bryle. Indywidualnego charakteru nadaje jej ekspresyjny dach. Liczba trzech różnych dachów o stromym kształcie odpowiada liczbie dzieci, które będą tutaj mieszkały. Od strony ogrodu, każdy „domek” to jeden pokój dziecięcy. Dzięki temu najmłodsi mieszkańcy będą mogli poczuć się jakby każde z nich miało swoją własną chatkę.

Budynek po lewej zachowuje bardziej surowy charakter, ponieważ sprawia wrażenie nałożonych na siebie prostopadłościennych brył. Elementem zmiękczającym bryłę są wbudowane donice na zieleń, których forma wynika z kształtu budynku.

Funkcje po prawej stronie budynku

Na parterze prawej części bliźniaka zostały umieszczone takie pomieszczenia, jak garaż z przechodnią garderobą do holu głównego, gabinet z bezpośrednim dostępem do holu oraz kuchnia, jadalnia i salon, które otwierają się na ogród dużym przeszkleniem na całą wysokość kondygnacji. Ciekawym rozwiązaniem jest zaprojektowanie drugiej, tzw. brudnej kuchni, która ma bezpośrednie połączeniu z kuchnią główną.

Na piętrze, w prawej części od strony ogrodu, zlokalizowane zostały trzy pokoje dziecięce. Przewidziano dla nich wspólną łazienkę oraz pralnię. Sypialnia główna, umieszczona od strony ulicy, ma natomiast własną garderobę oraz przestronną łazienkę. Pomieszczenia te mają pojedyncze okna.

Funkcje po lewej stronie budynku

Na parterze w lewej części bliźniaka umieszczono garaż z bezpośrednim dostępem do holu głównego, z którego można przejść do ogólnodostępnej garderoby, a z niej do kotłowni.

W holu głównym zaprojektowano jednobiegową klatkę schodową, która będzie doświetlona świetlikiem dachowym. Z holu jest bezpośredni dostęp do części dziennej salonu oraz jadalni, które łączą się z ogrodem przez całościenne przeszklenie. Kuchnię zaprojektowano we wnęce, z której jest bezpośredni widok na wejście do domu oraz kontakt z jadalnią.

Z holu jest także bezpośredni dostęp do strefy odpoczynku, w której zlokalizowano saunę oraz łazienkę z prysznicem dla gości. Z pomieszczenia, w którym znajduje się sauna, poprzez duże przeszklenie, widać ogród. Dzięki temu, zarówno goście, jak i domownicy, mogą się zrelaksować, podziwiając zieleń za oknem.

Na piętrze zlokalizowano część prywatną. Po wejściu na nie, w pierwszej kolejności jest dostęp do trzech pokoi dziecięcych. Z holu można przejść również do łazienki głównej oraz pralni. Na piętrze znajduje się także gabinet, a w dalszej części sypialnia rodziców, z własną łazienką oraz garderobą, które otwierają się dużym przeszkleniem na ogród. Z sypialni jest też wyjście na zadaszony taras.

Related posts

Leave a Comment