Czy musimy rezygnować z eleganckiej płyty grzewczej, jeśli montaż kuchenki indukcyjnej w naszej kuchni jest niemożliwy lub nieopłacalny? Okazuje się, że nie musimy. Istnieje rozwiązanie, które w wielu aspektach może być nawet lepsze, a co najważniejsze – znacznie tańsze w eksploatacji. O tym, jak płyty gazowe mogą stanowić zamiennik dla indukcji, opowiada Stanisław Szyling, ekspert marki Dynacook.
Wybierając płytę kuchenną, zależy nam na idealnym dopasowaniu do naszych preferencji gotowania, dostępnej przestrzeni i budżetu, jakim dysponujemy, a także stylu naszej kuchni. W związku z tym wiele osób kieruje swoją uwagę na płyty indukcyjne, które nie tylko są atrakcyjne wizualnie, ale także posiadają wiele funkcjonalności, takich jak szybkie nagrzewanie, precyzyjna kontrola temperatury czy możliwość bezpiecznego gotowania w pobliżu dzieci. Niemniej jednak, nie zawsze jest możliwe zainstalowanie takiego rozwiązania w każdej kuchni. Jeśli jednak mamy przyłącze gazu w naszej kuchni, istnieje alternatywne rozwiązanie, które nie różni się wizualnie od eleganckiej i prostej płyty indukcyjnej, ale jest znacznie tańsze w eksploatacji.
Alternatywa czy konkurencja
Choć może się wydawać, że płyty gazowe nie stanowią alternatywy dla indukcji, praktyka pokazuje, że są one poważnym konkurentem na rynku płyt ceramicznych. Jak to jest możliwe?
Płyty gazowe DynaCook pod względem obsługi, jak i designu, bardzo przypominają kuchenki indukcyjne, których pracą możemy zarządzać przy pomocy mikroprocesorowego panelu sterowania – bez otwartego płomienia, zapalniczki czy zapałek. Dodatkową zaletą płyt w tchnilogii gaz pod szkłem jest możliwość zasilania kuchenki gazem z sieci lub gazem z butli, co oznacza, ze nie musimy rezygnować z komfortu przygotowywania posiłków na gazie, niezależnie od miejsca zamieszkania – mówi Stanisław Szyling, ekspert marki Dynacook.
Warto również wspomnieć, że płyta gazowa o designie płyty indukcyjnej posiada wiele zalet. Jeśli chodzi o rozmiar, w odróżnieniu od standardowych rozwiązań, płyty gazowe są dostępne w wariantach od 2 do 5 pól grzewczych, co pozwala na dostosowanie rozmiaru kuchenki do potrzeb konkretnej rodziny i dostępnego miejsca. Ponadto, zamknięcie palników pod szkłem pozwoliło na uzyskanie wyższej temperatury spalania gazu, co przekłada się na wyższą efektywność płyty gazowej i niższe rachunki za gaz, nawet przy intensywnym użytkowaniu. Podobnie jak w przypadku kuchenek indukcyjnych, każde pole grzewcze ma indywidualną regulację mocy, a obsługujemy kuchnię za pomocą mikroprocesorowego panelu sterowania. Zamknięcie palników pod płytą ceramiczną sprawia również, że na meblach i pozostałych elementach wyposażenia wnętrza nie osadza się charakterystyczny dla otwartych kuchni gazowych tłusty osad powstający podczas spalania gazu.
Zobacz także: Jak dobrać blat i szafkę pod płytę kuchenną? >>
Wśród wielu zalet szklanej płyty gazowej warto zwrócić uwagę na możliwość korzystania z tzw. pól podgrzewczych. Wykorzystują one energię cieplną pochodzącą z aktywnego pola grzewczego, co oznacza, że utrzymywanie posiłku w pożądanej temperaturze praktycznie nie generuje dodatkowych kosztów.
Doskonałe pod każdym względem
Ceramiczne płyty gazowe, takie jak te oferowane przez Dynacook, cieszą się coraz większym zainteresowaniem i łatwo zastępują otwarte kuchnie gazowe, a nawet płyty indukcyjne. Dzięki zaawansowanej technologii umożliwiają precyzyjną kontrolę temperatury gotowania, zapewniają szybkie nagrzewanie tak jak płyty elektryczne, oszczędzając tym samym czas i pieniądze, a także łatwość czyszczenia dzięki szklanej powierzchni. Ponadto, można na nich używać różnych typów garnków i patelni, w tym żeliwnych, emaliowanych czy ceramicznych, a także korzystać z naczyń o nietypowych kształtach i rozmiarach. Co więcej, eksploatacja płyt gazowych od Dynaxo jest tańsza niż płyt elektrycznych, co przekłada się na niższe koszty użytkowania.
Źródło:
Dynaxo