W jaki sposób zaplanować przestrzeń kuchni, aby połączyć swobodę poruszania się z ciekawym rozmieszczeniem wyposażenia kuchennego? Na to pytanie odpowiada Aldona Mioduszewska, Dyrektor Marketingu w Galerii Wnętrz DOMAR.
Po pierwsze: plan na przestrzeń
Na początku uważnie przyjrzyjmy się możliwościom, jakie daje nam nasza kuchnia. W planowaniu funkcjonalnej aranżacji przestrzeni warto uwzględniać wszelkie powierzchnie, wysokości, umieszczenie okien, skosy oraz wnęki – tak, aby w maksymalny oraz pomysłowy sposób wykorzystać dostępne miejsce:
-Współczesne systemy do zabudowy dają ogromne możliwości wykorzystania każdego zakamarka w kuchni bez względu na posiadany metraż. Dlatego rozplanowując przestrzeń, pomyślmy o tym, aby meble kuchenne były nie tylko ozdobą, ale również i pomocą w codziennym użytkowaniu. Szafki górne poprowadźmy do sufitu – dzięki temu, uzyskamy miejsce na wszelkie przedmioty, z których nie korzystamy na co dzień. Oprócz tego przyjrzyjmy się ewentualnym skosom lub wnękom, które możemy wykorzystać jako dodatkową przestrzeń. Dobrym rozwiązaniem są także szuflady narożnikowe i inne systemy zabudowy narożnej, pozwalające na przechowywanie zestawów sztućców, garnków czy artykułów spożywczych – podpowiada Aldona Mioduszewska, Dyrektor Marketingu w Galerii Wnętrz DOMAR.
Zobacz także:
http://architektura.info.pl/2021/05/14/boro-trzeci-wymiar-sztuki-we-wnetrzu/
Po drugie: pomysłowe przechowywanie
Skupiając się na pomysłach na funkcjonalną aranżację kuchni, warto wspomnieć o systemie cargo. Jest to wysuwana z zabudowy wąska półka ze stelażem, która doskonale sprawdza się do przechowywania przypraw, olejów i oliw oraz wszelkich produktów sypkich:
-Cargo to rozwiązanie, które dopasujemy do praktycznie każdej przestrzeni. Znakomicie sprawdzą się w przerwach między szafkami a sprzętem AGD. Są ciche – nie trzaskają – a to a sprawą specjalnych hamulców. Można je dopasować zarówno jeśli chodzi o wysokość, jak i szerokość, te najwęższe, o szerokości 15 cm, świetnie sprawdzają się jako podblatowe przestrzenie do przechowywania. Mogą być elementem zabudowy głównej, ale także idealnie wypełnią przestrzeń pomiędzy ostatnią szafką, a ścianą.
Oprócz cargo, innym pomysłowym rozwiązaniem są relingi naścienne, umieszczone nad blatem. Jest to świetny sposób na przechowywanie oraz atrakcyjną prezentację przypraw, ziół w doniczkach
i drobnych akcesoriów kuchennych.
-Dzięki relingom nasze kolekcje przypraw i przyborów kuchennych mogą być zawsze pod ręką, przy okazji ładnie się prezentując. Wybór formy tego typu rozwiązania jest ogromny – od listew magnetycznych i rurek z haczykami, po wąskie półeczki z relingiem, na których ustawimy słoiczki z przyprawami. Co więcej, możemy wybrać także uchwyty relingowe do frontów, które umożliwią nam powieszenie ręczników czy ścierek. – mówi Aldona Mioduszewska, Dyrektor Marketingu w Galerii Wnętrz DOMAR.
Zorganizuj się!
Bez względu na metraż naszej kuchni, warto wziąć pod uwagę również zaopatrzenie się we wszelkiego rodzaju organizery do szuflad i szafek. Nie tylko utrzymują zawartość porządku, ale także ułatwiające wszelkie prace w kuchni. Wykonane są z różnych materiałów- od plastiku po drewno. Można je ustawiać jeden na drugim, pozwalając tym samym na odpowiednie ułożenie i zagospodarowanie zawartości na półkach, zwłaszcza w przypadku produktów sypkich.
Bez przemyślanej i dopasowanej do możliwości koncepcji, odpowiednia aranżacja przestronnej kuchni może okazać się niełatwym zadaniem. W Galerii Wnętrz oferowany jest szeroki wybór mebli kuchennych do zabudowy z wieloma rozwiązaniami, które ułatwią i uprzyjemnią korzystanie z kuchni.
Sprawdź również:
Źródło:
Galeria Wnętrz DOMAR